Reserverade svennebananer

Okej nu ska jag ta upp en sak gällande oss svenskar... Sverige är ett fantastisk land  att bo i och jag är oerhört tacksam för växa upp i detta land MEN något jag faktiskt skäms över är hur vi svenskar beter oss och hur j*vla reserverade vi är. Det som fick mig att få upp ögonen var när jag var i USA och hur random personer på gatan gick fram till mig och sa "vilken fin blond hårfärg" och de verkligen mena det. Hade det varit i Sverige hade vi trott att A) personen är psykiskt sjuk eller att B) personen är full/narkotikapåverkad..
 
När jag var i Washington tog jag fram en karta kom det direkt fram en person och frågade om jag behövde hjälp. Skulle detta ske i Sverige? Svar nej. Hur många gånger har du gått förbi turister, sett dem hålla i en karta och bara gått förbi. Fick se en killkompis från USA (visst han filmade det via Snapchat men ändå) gick fram till en bil där en kvinna låg och sov i bil som var "på" och knackade på rutan och frågade om hon var okej. Vad hade vi svenskar gjort? Jo vi hade bara gått förbi och tänkt "konstigt" och fortsatt vidare..
 
Jag har en kollega som inte har bott i Sverige särskilt länge typ ett halvår på sin höjd och känner INGA förutom hans kollegor, han har frågat mig sen jag stort sett börja om vi kan hitta på något efter jobbet och jag har sagt "absolut vi kan ses någon gång" och sedan har det gått några veckor och han påminner gång på gång "När kan vi ses?". Sen slog det mig. Om jag var ny i ett land, hur skulle jag känna mig då?
Jag träffade honom i måndags kväll när jag var ledig, vi gjorde inget speciellt direkt, vi tog några öl ute på två ställen här i Stockholm och när jag kom hem skickade han meddelande om hur detta var hans top 2 roligaste kväll i Stockholm (På 1:a plats enligt honom var när han såg snö för första gången)
Alltså tänk att så lite kan göra så mycket för en person..
Så nästa gång ni får en ny kollega som är ny i en stad eller kommer från ett annat land, bjud med den personen ut eller visa den runt!
Eller om du kanske ser en tjej och en kille på stan stå och bråka gå inte bara förbi och tänk "It's not none of my buisness" och gå förbi utan avvakta och se så att inget värre händer eller nästa gång du är på tunnelbanan om du råkar "armbåga" någon eller gå på en personens fötter säg åtminstonde "Ursäkta" och ja, man kan ju tycka att detta är en självklarhet, men tro mig.. för många är det tyvärr inte det.
 
Slänger in en bild som inte alls har något med texten att göra.
Kisses / Emma